Augustus 2014: Minister Opstelten stelt wijzigingen bij crediteurenakkoord voor.

Een crediteurenakkoord of buitengerechtelijke schuldsanering is één van de middelen die wij inzetten om een bedrijf voor een ondergang te behoeden. De crediteuren krijgen een percentage van hun openstaande vordering betaald en de belastingdienst gaat, conform de leidraad, akkoord met het dubbele percentage van hetgeen de crediteuren aangeboden krijgen.
Regelmatig komt het voor dat bijna alle crediteuren akkoord gaan met een regeling, maar dat een aantal crediteuren weigeren mee te werken. Op dit moment zijn er nauwelijks mogelijkheden om deze laatste crediteuren te bewegen alsnog mee te werken, zodat alle crediteuren nog een deel van hun openstaande facturen betaald krijgen.
Minister Opstelten heeft een wetsvoorstel gezonden naar een aantal partijen (o.a. werkgeversorganisaties) om naar buitenlandse voorbeelden de laatste crediteuren via de rechter te bewegen akkoord te gaan. Dit behoedt bedrijven voor een faillissement, werkgelegenheid blijft gewaarborgd en schuldeisers krijgen tenminste nog een deel van hun vordering.