Tien jaar geleden besliste Vincent Dilewyns om zijn job als tandtechnicus op te geven. In plaats daarvan ging hij zijn kinderdroom realiseren en begon met het bier Vicaris te brouwen. Anno 2011 stapten ook twee dochters in de zaak.

Het ontstaan van Vicaris in 2005 is een verhaal apart. ‘Mijn broer gaf een receptie en wilde graag dat ik daarvoor een eigen bier creëerde. Eerst heb ik tot zeven keer geweigerd, maar uiteindelijk heb ik toch toegestemd. Er was wel één voorwaarde: het mocht maar voor één keer zijn.’
De receptie liep dus volledig uit de hand. Al het bier was onmiddellijk de deur uit. Toen de voorzitter van het magazine Zythos in 2006 ook nog eens voorstelde om mee te doen aan de grote bierbeurs van Sint-Niklaas, gingen de poppen pas echt aan het dansen. ‘Ik wist niet goed wat ik daar moest gaan zoeken. Ik had zelfs geen tapinstallatie. Maar ik besliste uiteindelijk om toch mee te doen. Drie weken later kreeg ik opnieuw telefoon van de voorzitter om te vragen of ik naar Aarschot kon komen om mijn prijs af te halen. Een prijs, dacht ik? Ik had gewonnen. Ik viel compleet uit de lucht.’
Gegeerde prijs
Ook het jaar nadien ging Vincent als laureaat naar het festival. De populariteit van zijn bier groeide immens. ‘Er kwamen zelfs buitenlanders naar onze stand. Dat jaar wonnen we opnieuw de eerste en tweede prijs. Uniek, want het is een grote eer om de consumentenprijs te winnen. Het is één van de meest gegeerde prijzen. De bierwereld stond op zijn kop.’
‘Ik kreeg telefoons vanuit Amerika en Canada. Ik dacht bij mezelf: hoe komen die toch bij mij? Dat komt omdat we erg hoog geklasseerd staan op de wereldranglijst. Onze bieren Vicaris Generaal en Vicaris Tripel doen het erg goed. Ik kon dus niet anders dan in 2008 op zoek gaan naar een eigen brouwinstallatie, zegt Vincent Dilewyns. ‘Eerst was het nog onbetaalbaar. Maar bij het begin van de crisis in 2009 zakte de prijs van inox naar een dieptepunt, waardoor ik op het juiste moment kon investeren in de juiste dingen.’
Brouwerijbezoek
Tijdens het brouwerijbezoek kom je alles te weten over het brouwproces en de geschiedenis van de brouwerij. De rondleiding kost 7 euro en bevat een uitgebreide degustatie van twee bieren samen met kaasjes, hesp en brood. Reserveren is wel een must.