Weinig kans dat beleggers veel geld terugzien

Obligatiehouders, verenigd in de Stichting Belangen Obligatiehouders VSM, proberen uit alle macht nog wat van hun inleg terug te krijgen. In totaal belegden zij € 27 mln in het vastgoedbedrijf; van een groot deel zagen zij nooit iets terug.

Toen de problemen bij VSM in 2010 aan het licht kwamen en een faillissement in de lucht hing, wist de stichting het vastgoed onder te brengen bij vastgoedbedrijf Annexum. ‘We proberen het beste ervan te maken, maar de portefeuille staat er slecht voor’ zegt Huib Boissevain’, directeur van Annexum.

Voorrang voor de bank

De dertien bedrijfspanden in plaatsen als Klazienaveen en Oldenzaal zijn nu nog zo’n € 8,8 mln waard. De hypotheek van € 14,9 mln die op het vastgoed rust, is echter veel hoger. Bij verkoop gaat de bank voor. ‘De kans is dus klein dat er voor beleggers nog geld uitkomt’ zegt Boissevain. ‘Op bedrijven waarmee VSM dubieuze vastgoedtransacties sloot, is € 1,5 mln verhaald. Dat is naar de beleggers gegaan.’

Ook is de kans klein dat beleggers via juridische procedures veel schade kunnen verhalen. Hun vordering werd in de strafzaak afgewezen omdat het een te grote belasting zou zijn van het proces. Een civiele procedure duurt lang en kost veel geld. ‘Het helpt als de verdachten veroordeeld worden’ zegt Joost Tonino, advocaat van de stichting. ‘Dan hoef je voor de civiele rechter niet meer aan te tonen dat er onrechtmatig is gehandeld, maar alleen te steggelen over het schadebedrag.’

PwC

Bovendien is het de vraag of er nog veel valt te halen bij de verdachten. Ze zeggen niks te hebben. Het OM heeft maar beslag gelegd op een fractie van het bedrag dat gedupeerde obligatiehouders kwijt zijn, volgens Tonino. Hoe hoog dit bedrag precies is, meldt het OM na de uitspraak.

Een andere optie die de stichting overweegt, is om de schade te verhalen op accountant PwC. Die keurde jaarrekeningen goed die volgens het OM dubieus waren.