We lezen berichten over helikoptergeld als ultiem middel om onze economie weer aan de gang te krijgen.
Geld wordt dan weggegeven aan consumenten die dat dan weer makkelijk uitgeven is de achterliggende gedachte wat de economie een boost zou geven. Het zou beter werken dan het opkopen van schulden van de banken, die op die manier meer geld in de economie zouden moeten pompen middels het verstrekken van leningen.
Het mooie van geld is echter dat het simpel is. Het is een ruilmiddel ( van waardevolle zaken ) en valt of staat bij het vertrouwen van de mensen die het gebruiken. Geef mensen gratis geld. Dan gaan ze toch echt snappen dat het systeem zo niet werkt en niet allen snappen ze het dan maar voelen het ook. Het systeem van geldcreatie door banken wordt zo wel heel goed duidelijk gemaakt aan de consument en het vertrouwen zal een enorme deuk oplopen.
Het achterliggende probleem wordt echter niet opgelost nl. dat geldschepping lijdt tot inflatie en een groter verschil tussen arm en rijk. Arbeid , handel , creativiteit en inventiviteit zijn menselijke waarden die geld opleveren niet het creeren van extra geld, daar geld in de kern geen waarde van zichzelf heeft.