Paul T., de hoofdverdachte in de fraudezaak rondom vastgoedbedrijf Vastgoed Solide Maatschappij (VSM), is vrijdag veroordeeld tot drie jaar cel. De rechtbank in Almelo acht bewezen dat de oprichter en commercieel directeur van het bedrijf zich schuldig heeft gemaakt aan verduistering, valsheid in geschrifte en witwassen. Een tweede directeur krijgt van de rechtbank een gevangenisstraf van twee jaar waarvan acht maanden voorwaardelijk. Een interim-manager die bij de verduistering betrokken was moet een jaar de cel in, waarvan vier maanden voorwaardelijk.

Verduistering

Vastgoedbedrijf VSM haalde ruim € 27 mln aan obligaties op bij 581 beleggers. Dat geld zou voor het overgrote deel in Nederlands vastgoed gestoken worden, zo beloofde het prospectus. In werkelijkheid stak VSM maar zo’n € 10,8 mln in bedrijfspanden en kantoren. Een groot deel van het geld werd uitgeleend aan moederbedrijf Apex. Vanaf eind 2008 komt VSM in de problemen, als Apex niet in staat blijkt om het geleende geld terug te betalen. In december 2010 gaat Apex failliet. Volgens de lezing van het Openbaar Ministerie (OM) is uiteindelijk € 12 mln van de inleg verduisterd.

De rechtbank oordeelt dat niet bewezen is dat de directie van VSM de opzet had om beleggers op te lichten. Uit het dossier blijkt volgens de rechtbank niet dat mensen op valse voorwendselen zijn overgehaald om in het bedrijf te investeren. Een deel van het geld dat het bedrijf ophaalde, werd wel degelijk in vastgoed geïnvesteerd.

Buitensporige vergoedingen

Nadat VSM in de problemen was gekomen, gingen de leidinggevenden — terwijl ze wisten van de slechte financiële situatie — echter door met het betalen van buitensporige vergoedingen aan zichzelf, schrijft de Rechtbank. Dat gebeurde via diverse BV’s, waarmee geprobeerd werd het geld te verduisteren. In totaal werd op deze wijze tussen december 2008 en augustus 2010 ongeveer € 1,7 mln aan VSM onttrokken. De investeerders hebben door het handelen van de leidinggevenden hun beleggingen in rook zien opgaan.